Kuvagalleria Yhteystiedot Palaute
Luton Miehet
Antti Pennanen
Tiedotteet
Kokoontumiset
Muistoristitaulu
Muistomerkit
Jaettavat Palkinnot
RVL 90 vuotta
Kirjallisuus
Myyt�v�t tuotteet
Tukijamme
Linkit
 

Muistoristitaulun luovutuspuhe 7.10.2004

Luton Miesten perinnetoimikunta on Kemin taistelujen 50-vuotisjuhlasta 7.10.1994 alkaen luovuttanut perinnetoimikunnan ja veteraanipolven perinnetyötä tukeneille yhteisöille Luton miesten historiikki- ja Rajajääkärijoukkojen muistoristitauluja. Taulu no 1 luovutettiin silloin perinnejoukko-osastollemme Lapin Rajavartiostolle ja nyt luovutamme taulut no 52 ja 53.

Historiikkitaulun luovutuksella perinnetoimikunta haluaa kiittää taulun saajaa perinnetyölle annetusta arvokkaasta tuesta sekä tammenlehvä - sukupolven elämäntyölle osoitetusta arvostuksesta.
 
Taulun toinen tarkoitus on konkreettisesti kertoa Luton Miesten osuudesta itsenäisyytemme puolustamisessa sekä vaalia ja säilyttää heidän perintöään. Taulun karttapohjaan on merkitty osastomme sotatie.
 
Kolmas tärkeä tavoite näillä historiikki- ja muistoristitauluilla on luovutustekstissä tuleville sukupolville osoitettu velvoittava perinne työhön Isänmaamme parhaaksi.

Tämän toisen taulun luovutuksessa on vielä neljäskin peruste, joka näkyy tauluun kiinnitetyssä nimilaatassa. Perinnetoimikunnan tavoitteena on, että jokaisessa perinnejoukko-osastomme Lapin rajavartioston toimialueen kunnassa, siis Lapin läänissä - jossakin yrityksessä tai yhteisöllä - on tämä historiikki- taulumme. Keminmaassa tätä taulua ei vielä ole. Keminmaan viimeinen Lutonmies Viljo Pessa sai kutsun Viimeiseen Iltahuutoon vuonna 2002 ja sen takia tauluun kiinnitetyssä hopealaatassa on teksti:
Lutonmies Viljo Pessa 16.7.1916 –22.10.2002.

Luen nyt taulun luovutustekstin :

Suomen sotien 1939 –1945 muistoristitoimikunta on Luton Miesten perinnetoimikunnan esityksestä myöntänyt Teille Keminmaan seurakunta Rajajääkärijoukkojen muistoristin kiitollisuuden osoituksena perinnetoimikunnan työlle antamastanne arvokkaasta tuesta.

Yhteinen tahtomme voittaa vaikeimmatkin vastukset on velvoittava muisto tulevillekin sukupolville heidän työssään Isänmaamme parhaaksi.

Kemissä 7. päivänä lokakuuta 2004
Er.Os.P:n aseveljet
Luton Miesten perinnetoimikunta